logo

Ophogen van Daams Molen blijft bijzonder verhaal

Geschreven door Cees Wittekoek

Eerste van drie vertelmiddagen in ‘Heel Epe maakt het mee’

VAASSEN/EPE – ,,Als we die beelden zien worden we weer net zo enthousiast als toen.’’ De Vaassenaren Cees Wittekoek en Gerben de Jong zèggen het niet alleen, ze stralen het ook uit als ze bezig zijn hun presentatie voor te bereiden. Met datzelfde enthousiasme doen zij dinsdagmiddag 16 juni hun verhaal over dat bijzondere project in 2012: de ophoging van Daams Molen, de korenmolen in het centrum van Vaassen. In Kulturhus EGW aan de Stationsstraat in Epe mag iedereen meeluisteren en –kijken. Vanaf 13.30 uur, en de toegang is vrij.

Wittekoek was destijds voorzitter van de Stichting Daams Molen en trekker van het project. De Jong was namens bouwbedrijf Van Laar projectleider van het technische hoogstandje, waarbij de molen van haar fundering werd gelicht en met de grootst mogelijke omzichtigheid ‘even’ terzijde werd geschoven. In een gemiddeld tempo van drie centimeter per minuut. Twee werkdagen duurde het voor de molen een kleine dertig meter verderop stond geparkeerd.daamsmolen

De noodzakelijke ophoging van Daams Molen trok destijds de aandacht van (inter)nationale radio-, tv-stations en geschreven media. Het was dan ook een huzarenstukje wat daar werd geleverd. Na de bouw van een kelder en nieuwe fundering werd het gevaarte van 165 ton met dezelfde precieze teruggerold naar de oorspronkelijke plek en vijf meter omhoog gevijzeld, om ruimte te maken voor een nieuwe onderbouw. Gevoelige sensoren tastten voortdurend af of de trilling in de molenromp niet te sterk opliep.

Waarom dat allemaal zo nodig moest gebeuren legt Wittekoek dinsdag aan het begin van de bijeenkomst uit. Vervolgens doet De Jong verslag van het bouwkundige proces en alle techniek die daaraan te pas kwam. Beelden illustreren zijn verhaal.

,,Er zijn spannende momenten geweest’’, herinnert De Jong zich maar al te goed. ,,Je moet altijd je boerenverstand laten meespreken, ondanks alle zorgvuldige berekeningen die zijn gemaakt. Het was natuurlijk nog nooit eerder gedaan, zo’n aanpak als we hier hebben toegepast: de complete molen losmaken van de fundering, met de inventaris er nog in, en alles erop en eraan.’’

Het indrukwekkende karwei trok in voorjaar/zomer 2012 dagelijks veel bekijks. Een van de vaste kijkers was de voorzitter. ,,Elke dag’’, weet Wittekoek nog. ,,Ik was er dag en nacht mee bezig’’, wil hij best bekennen. Nadat de klus was geklaard, droeg hij het voorzitterschap over. Maar vertellen over ‘zijn’ molen doet hij nog graag.

De middag waarop Wittekoek en De Jong hun verhaal doen over de Daams Molen is de eerste van drie vertelmiddagen uit het programma van ‘Heel Epe maakt het mee’, de Eper versie van het provinciale erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. Dinsdag 23 juni vertelt oud-medewerker Johan van de Vosse over zijn verleden bij de machinefabriek VMI in Zuuk, dinsdag 2 juli doet Jaap Kanis dat over de voormalige drukkerij Hooiberg in Epe. Ook die bijeenkomst beginnen om 13.30 uur in het Eper Kulturhus en zijn vrij toegankelijk.