logo

Kopij voor het aprilnummer van 2021

Geschreven door Redactie Ampt Epe

De bij de redactie aangemelde kopij voor het aprilnummer van 2021 (Ampt Epe nr. 232) moet uiterlijk op 8 februari bij de redactie binnen zijn. U kunt uw bijdrage mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het aprilnummer verschijnt begin april.

Fotowedstrijd

Geschreven door Aline van Dam

nieuwe vijver In het decembernummer van ons tijdschrift Ampt Epe werd de fotowedstrijd ter gelegenheid van ons aanstaande jubileum al onder uw aandacht gebracht. Het thema van deze wedstrijd is: ‘Welk pand of welke plek is voor ú onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de gemeente Epe?’ Dat zou een historisch pand kunnen zijn, maar evengoed een speciale plek in het landschap, ergens in onze hele gemeente. Wij zijn erg benieuwd naar uw keuze en vernemen tevens graag in een korte beschrijving waarom u specifiek dit onderwerp fotografeerde. Het is de bedoeling dat er recente foto's worden ingezonden, dus geen ‘plaatjes uit de oude doos’.

Lees meer...

Ampt Epe 60 jaar

Geschreven door Aline van Dam

cannenburgh Op 13 oktober 1961 werd Ampt Epe opgericht. Dat betekent dat onze vereniging dit jaar haar diamanten jubileum kan vieren. Om deze mijlpaal te gedenken organiseren wij een fotowedstrijd met als thema: ‘Welk pand of welke plek is voor ú onlosmakelijk verbonden met de historie van de gemeente Epe?’ Dat kan een monumentaal pand zijn, maar evengoed een ander gebouw of misschien zelfs uw eigen huis. Of het is een speciale plek in het landschap om ons heen. U bent vrij om te kiezen wat u wilt, maar graag vernemen wij in een korte beschrijving waarom u uw onderwerp hebt gefotografeerd.
Hoe u mee kunt doen leest u hier.

 

 

Index op twee pachtboeken van Kasteel Cannenburch, 19e eeuw

Geschreven door Evert de Jonge

De bezitters van de Cannenburch hadden niet alleen het kasteel en het omliggende park, maar ook diverse landerijen, boerderijen en watermolens in bezit. Vanaf de stichting van het kasteel was dit bezit gestaag uitgebreid. In het bewaard gebleven archief bevinden zich dan ook talloze akten over dat bezit. Deze archivalia vormen een bron van historische informatie voor niet alleen Vaassen, maar alle dorpen in de gemeente Epe.

Lees meer...

Kort nieuws uit Ampt Epe 230

Geschreven door Aart Schurink

Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe, door Henri Slijkhuis
In het boek wordt de geschiedenis beschreven van de boeren op de Noordoost-Veluwe vanaf de achttiende eeuw tot de dag van vandaag. Kort zal ingegaan worden op de zestiende en zeventiende eeuw. De gemeenten Epe en Heerde staan centraal in dit boek. (Zie voor meer informatie bladzijde 25.)
Het boek is mede mogelijk gemaakt door Ampt Epe en zal waarschijnlijk in april 2021 verschijnen.

Lees meer...

Wandelboekje weer verkrijgbaar!

Geschreven door Fer Jantzen

Dat het Wandelboekje "Te voet door oud-Epe" binnen twee maanden zou zijn uitverkocht had niemand verwacht. In goed overleg met onze drukker, de Koninklijke Van der Most, is op 14 december een tweede druk geleverd. De verkooppunten zijn weer The Readshop en de VVV in Epe.

Kun je wind opslaan?

Geschreven door Jan van de Velde

Wind kun je niet opslaan. Dat is wel duidelijk. De wind moet hierom molenwieken direct, voldoende en zonder obstakels kunnen aanblazen. Daarom heeft elke molen een beschermde molenbiotoop; dat is directe omgeving van de molen.
Als de bebouwing rond een windmolen in een dorp, zoals bij Daams-Molen in Vaassen, al vele tientallen jaren bijna naar de molen is toegekropen, kun je de molen ook verhogen. Dat is gebeurd → met 5 meter de hoogte in. Zo kunnen de wieken van Daams-Molen blijven draaien.

Lees meer...