logo

Deze agenda geeft telkens een voorlopig overzicht van de activiteiten en gebeurtenissen van Ampt Epe. Omdat niet alles ver van tevoren is gepland zal in de loop van het jaar een aantal activiteiten worden toegevoegd. Om niets te missen is het dus aan te bevelen regelmatig deze agenda te raadplegen.

 

Evenementenagenda 2020

(VOORLOPIGE) EVENEMENTENAGENDA 2020

ALINE VAN DAM, GERT VAN DEN ESSCHERT EN WIM VAN DE SCHEPOP

WOENSDAG 25 MAART - LEZING OVER ‘DE VERZWEGEN DEPORTATIE – RAZZIA NAAR REES’ GAAT NIET DOOR

kampreesIn 2020 vieren we 75 jaar bevrijding, Epe werd op 19 april 1945 bevrijd van de Duitse overheersing. Bij onze buurgemeente Apeldoorn gebeurde in de laatste maand van 1944 nog nare dingen. De heer Arend Disberg van de stichting ‘Dwangarbeiders Apeldoorn’ is een begenadigd spreker, hij geeft een lezing over de Razzia naar Rees. Er werden namelijk op 2 december 1944 in Apeldoorn mannen, jong en oud, uit hun families verdreven en moesten zich verzamelen op het marktplein. Vandaar werden zij in goederenwagons per spoor vervoerd richting Duitsland met als doel daar aan het werk gezet te worden. Wat er zich in die verschrikkelijke tijd allemaal afspeelde zal die middag worden belicht.

Kamp Rees was in de Tweede Wereldoorlog van 1944 tot 1945 een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag aan de oostzijde van de Rijn in Rees in de buurtschap Groin vlak over de Nederlandse grens. De locatie van Kamp Rees was een uit 1850 stammende dakpannenfabriek van de familie Boers. Het terrein aan de Melatenweg werd als arbeidskamp gebruikt van november 1944 tot 23 maart 1945.

In tegenstelling tot andere lezingen, zal deze lezing op de middag gehouden worden. Wij denken dat we hiermee  tegemoetkomen aan de wens van veel leden.  De lezing vindt plaats in het Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 in Epe. De zaal is open vanaf 13.30 uur, de aanvang is 14.00 uur.

 

DONDERDAG 16 APRIL – ALGEMENE LEDENVERGADERING + LEZING OVER FRANS SLOT –GAAT OOK NIET DOOR

Op donderdag 16 april vindt om 20.00 uur de algemene ledenvergadering plaats van Ampt Epe. Na het huishoudelijke deel van de vergadering zal er een lezing worden gegeven. We hebben de heer Roel Houwink stiefzoon van Frans Slot uit Epe bereid gevonden om een lezing te verzorgen over deze bekende Eper kunstpottenbakker.

frans slotFrans Slot werd geboren op 22 september 1909. Zijn ouderlijk huis was gelegen aan de Wisselseweg 29A in Epe. Het gezin Slot bestond uit 10 kinderen. Hij was een leerling en later knecht van de beroemde ontwerper en pottenbakker Chris Lanooy die zich op 21 juni 1920 had gevestigd aan de Heerderweg in ‘Huize Hedda’.

Het dagblad Trouw schrijft op 31-01-1956: ‘Ik moest een boodschap doen bij Chris Lanooy” zegt Frans Slot, “de pottenbakker zat op dat moment aan de draaischijf. Binnen vijf minuten kwam er onder zijn handen een wonderlijk mooi product vandaan”. Dat fascineerde de toen veertienjarige Frans zo, dat Chris Lanooy zei: “Als je het ook eens wilt proberen, kom dan zaterdagmiddag maar.” Aldus geschiedde. Chris Lanooy had al snel in de gaten dat Frans talent had. Hij nam hem mee in zijn T-Ford naar allerlei musea om hem inspiratie te laten opdoen.

De ALV en de lezing wordt gehouden in café-restaurant Dorpszicht aan de Dorpsstraat 10 in Oene. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Vergaderstukken, w.o. het financieel verslag en agenda vindt u t.z.t. op deze website.

De vergadering begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Ca. 20.45 start de lezing over de kunstpottenbakker Frans Slot.

Let op!

→Over de verdere lezingen en excursies zult u in de volgende nummers van Ampt Epe worden geïnformeerd.

→Voor alle evenementen geldt: gratis deelname voor leden met eventuele partner;

niet-leden betalen 3,50 euro.

→ Het is altijd mogelijk dat een evenement of excursie, om welke reden dan ook, niet kan doorgaan. Dit wordt altijd vermeld op de website: www.ampt-epe.nl. Raadpleeg dus te allen tijde de info op onze site.